SARS CoV-2ni zararsizlantirish xususiyatiga ega immunitetli sutdan foydalangan holda mahsulot ishlab chiqarish
SARS COV- virusiga qarshi
antitanachalari o‘z ichiga olgan sutdan mahsulotlar
ishlab chiqariladi. Immunitet
sutiga asoslangan fermentlar sut mahsulotini ishlab chiqarish
rejalashtirilmoqda. Immun suti yuqori samarali urug'larni, qoramollarni
(qoramollarni) immunizatsiya qilish natijasida olinadi. Emlash qoramollarni
rekombinant xitoy-o'zbek vaktsinasi ZF-UZ-VAC2001 bilan emlash orqali amalga
oshiriladi. Natijada paydo bo'lgan immunitet suti SARS-CoV-2 virusining inson
hujayrasining ACE-2 retseptoriga bog'lanishini zararsizlantirish qobiliyatiga
ega, bu esa virusning hujayralarga kirishi va ko'payish ehtimolini kamaytiradi.
Potentsial immunitet suti va undan olingan mahsulotlar sanoat miqyosida
foydalanish uchun tavsiya etilishi mumkin. Yumshoq uzoq muddatli pasterizatsiya
sutning barcha foydali xususiyatlarini, shu jumladan antitellarning
zararsizlantiruvchi faolligini saqlab qoladi.
Loyihaning ilmiy bazasi
Avstriyaning Vena universiteti ko'magida O'zbekiston Respublikasi Innovatsion
rivojlanish vazirligi huzuridagi Xalqaro molekulyar allergologiya markazining
M-2021-1 sonli loyihasi hisoblanadi.
Loyihani amalga oshirish uchun
avtomatörler uchun uskunalar talab qilinadi.