Orolboʻyi mintaqasida yashovchi bolalar uchun sut kislotali bakteriyalarning mahalliy shtammlari asosida sut mahsulotlari ishlab chiqarish
Bo‘tqa tarkibida sumalak,
sifatli tvorog, vitamin qo‘shimchalari va yod bo‘ladi. Hozirgi vaqtda barcha
sut mahsulotlari pasterizatsiya, ultrapasterizatsiya yoki sterilizatsiya
jarayonidan o‘tadi. Ushbu harorat va ishlov berish jarayonida, bolalar ovqatini
tayyorlash uchun yakuniy mahsulotning maksimal foydali xususiyatlarini saqlab
qolish muhimdir.
Shu munosabat bilan biz suzma
(tvorog) massasi asosida sumalak, vitaminlar, yod va boshqa foydali moddallar
qo‘shilgan mutlaqo yangi mahsulot yaratmoqchimiz. Loyiha doirasida aholidan sut
maxsulotlari qabul qilish yo‘lga qo‘yiladi va laboratoriya sharoitida mutlaqo
toza sut maxsulot xom ashyo sifatida ishlatiladi. Texnologiya haqida qisqacha
to‘xtaladigan bo‘lsak, dastlab yig‘ilgan sut 630C haroratda 1 soatdan ko‘proq
vaqt davomida yumshoq pasterizatsiyadan o‘tkaziladi va bu o‘z navbatida sutning
foydasini maksimal darajada saqlab, sut tarkibidagi zararli bakteriyalardan
himoya qiladi.
Bizning fermer xo‘jaligimizda
Italiyaning “PIYETRЕBIASI” kompaniyasining quvurli pasterizatsiya uskunasida
amalga oshiriladi. Keyinchalik, tvorog massasi tayyorlanadi, tvorog massasidan
keyin u tvorog bo‘tqasiga aylanadi. Unda hidni yo‘qotish uchun bug‘ bilan
ishlov berish amalga oshiriladi, keyin vitaminlar va qo‘shimchalar qo‘shiladi.
Barcha kerakli protseduralarni bajargandan so‘ng, tayyor bo‘tqa qadoqlash
mashinasiga o‘tadi.
Bo‘tqa tarkibida sumalak,
sifatli tvorog, vitamin qo‘shimchalari va yod bo‘ladi. Loyiha doirasida ushbu
ishlab chiqarish texnologiyasi patentlanadi.