Maymunjon o‘simligi misolida meva-sabzavotlarni qayta ishlash, yangi turdagi oziq-ovqat mahsulotlari yaratish. ( IRAning AL-722209815 loyihasi qo‘llab quvvatlashi asosida)
Maqsadi: Maymunjon mevasi
qand diabeti, kamqonlik kabi qator kasalliklar davosi bo‘lib, u bog‘bonchilik
madaniyatimizga dadil kirib kelmoqda.. Olingan mevalarni qayta ishlash qurilmasida
oziq-ovqat kukuni, bo‘yog‘i, gidrolit, efir moyini ajratib olinadi.
Qurilma barcha meva-sabzavot va o‘rmon mahsulotlarini qayta ishlashga imkon
beradi. Qurilma komplekti va mahsulot namunalari namoyish qilinadi
Vazifasi: Loyihada Maymunjon o‘simligining xorijiy,
samarador, tikansiz, yirik mevali turlarini ko‘paytirish va ko‘chatchilik
markazi tashkil etish rejalashtirilgan navlari ko‘paytirish rejalashtirilgan.
Ko‘chatlar aholiga tarqatilishi va agrotexnikasini joriy etish asosida katta miqdorda meva yaratiladi va Bo‘ston
innovatsiyalarini tatbiq etish MCHJ da qayta ishlanib, xalqimiz dasturxoni
to‘la tizginliga hissa qo‘shiladi.
Ilmiy yangiligi: Maymunjon
mevalari boshqa rezavorlardan shifobaxshlik xususiyati bilan ustun turadi.
Uning tarkibida qator foydali mikro va makroelementlar mavjudligi, vitaminlarga
boyligi ilmiy isbotini topgan. Bu xususiyatlar kamqonlik, qand diabeti kabi
qator kasalliklar uchun biologik faol moddalar yaratishga asos bo‘ladi
Tajriba sinov natijalari videosi ushbu saytda keltirilgan:
https://youtu.be/37nkSPU0HXQ?si=XS-u4IxTvOqZpR87https://youtu.be/AbQoWjgjJVQ?si=HHWjBFCMCsf9z1Q5